Změny v knihovně

03.01.2017 14:32

Se začátkem nového roku čeká na čtenáře i návštěvníky v knihovně několik změn a novinek. První z nich je ta, že po několikaleté práci bylo všech 13 325 knih označeno jednotnými štítky a většina z nich má také nové obaly. Z knihovny byly do skladu přesunuty málo půjčované tituly. Při hledání v on-line katalogu je čtenář pozná podle místa uložení = lokace „Sklad“. Tomu čtenáři, který knihu marně hledá v knihovně, pomohu s jejím nalezením a ze skladu donesu.

Další podstatnou změnou je výpůjční doba. Po zaplacení registrace - děti 20 Kč a dospělí 50 Kč na rok, má každý možnost půjčovat si knihy a časopisy domů. Podotýkám, že ve většině knihoven je to na 1 měsíc, ale u nás jsme hodně benevolentní a vstřícní a čtenář si může tituly půjčit až na 3 měsíce. Při odchodu domů dostane každý lístek, na kterém je seznam půjčených titulů, ale především datum požadovaného vrácení. Toto již funguje a řada čtenářů s tím nemá problém. Těm zapomětlivým, kteří mají doma PC, přijde ještě asi 10-14 dnů před vypršením výpůjční doby upozorňující email. Těm, kdo však mají s dodržením termínu problémy, bude doručena upomínka emailem nebo kartička do schránky a za ni už od nového roku bude vybírán poplatek. Nejedná se o to, že by knihovna potřebovala takovýmto způsobem získávat finance, ale vžijte se do role čtenáře, čekajícího na titul, který mu někdo drží 3 měsíce, potom knihu nevrátí, má ji doma další tři měsíce a rázem je z toho půl roku! Zvlášť pro studenty a maturanty je to dlouhá doba. Samozřejmě stále existuje možnost výpůjčku si prodloužit! V knihovně je vyvěšeno 13 zákonů půjčené knihy, které začínají slovy: „Vrátíš!  Vrátíš bez připomínání!  Vrátíš včas! …“ Prosím, dodržujte tato pravidla!

A poslední změna je možná trošku úsměvná, ale pro někoho hodně důležitá. Do knihovny byly pořízeny troje dioptrické brýle, které mají sloužit čtenářům, jež si tuto pomůcku zapomněli doma. Tak si o ně v případě potřeby řekněte, ráda Vám je zapůjčím.

Do nadcházejícího roku Vám všem přeji hodně zdraví, spokojenosti a krásných chvil s otevřenou knížkou v ruce a nemusí být zrovna ta vkladní.

 

Knihovnice Ivana Kozlová

—————

Zpět